kinyik-maya-kuldetes-1

Kinyik Mária Magdolna,
becenévén Maya,
Stílus- és Divattervező

Küldetés a márka mögött…

A ruhatervezésben számomra az a legörömtelibb pillanat, amikor a közös megbeszélést követő munka után a ruhád elkészül, te pedig felpróbálod és már első pillantásra látod, hogy tökéletesen illik az egyéniségedhez és kifogástalanul áll rajtad. Azonnal beleszeretsz és közben azt érzed, hogy: „Igen, ez valóban Én vagyok.

Mindez erőt ad neked.
Magabiztosabb leszel.
Szebbnek látod magad.

Ilyenkor tudom, hogy befejeztem az alkotást,

mert felismered, hogy a ruha által kölcsönzött megjelenés mindig is ott volt benned, csupán az általam nyújtott apró segítségre volt szükséged, hogy ez felszínre kerüljön.

A ruha, amit készítek, erőt, energiát és magabiztosságot ad neked, mert amikor viseled, akkor vonzónak és tökéletesnek érzed magad. Emiatt pedig szeretnéd az adott darabot újra és újra felvenni.

Engem ez a tudat lelkesít. Én ilyenkor érzem azt, hogy a megbízásom sikeres volt és az általam készített ruhával mindketten elértük a célunkat.

Rólam

Mindig is vonzott a ruhatervezői szakma. Már gyerekkorom óta kaptam a jeleket, amelyek szép lassan az irányába tereltek. Ahogy az lenni szokott, erre csak visszatekintve jöttem rá én is.

Az alapokat még a nagymamámtól tanultam, aki mezőkövesdi hímző volt. Szelíden, játékosan tanított, ahogy egy nagymama tanítja az unokáját. Sajnos csak néhány évig volt az életem része, de nagyon sokat köszönhetek neki. A vele együtt töltött idő alatt fel sem fogtam, hogy milyen kincset adott át nekem.

Jó néhány évvel egy rendezvényen találkoztam későbbi mentorommal, a Rothschild Klári Ruhatervező Magániskola alapítójával, Oravecz Grétivel, aki a szárnyai alá vett. Tőle tanultam a ruhatervezés művészetét és az ő bátorítására végeztem el a Budapesti Divatiskola Divat- és stílustervező szakját.

Fantasztikus tanáraim voltak mind szakmailag, mind emberileg. Általuk sikerült elsajátítanom a szakma alapjait a tervezéstől egészen a megvalósításig. Mára pedig elmondhatom, hogy teljesen beleszerettem a ruhaalkotás folyamatába és a szakma a hivatásom lett.

Ezzel párhuzamosan felismertem, hogy azoknak a ruhadaraboknak az elkészítése inspirál a legjobban, amelyek megvalósításához szükséges képességek már átlépik a ruhatervezés határait. Ilyenkor más testvérszakmák eszközeit is szívesen alkalmazom, hogy a ruhadarab valóra váljon a kezeim között. Ez iránti vágyam megmutatkozott a vizsgakollekcióm megalkotásában is, ahol a lámpabura készítés technikáját ötvöztem a ruhatervezéssel. Ezt a szenvedélyemet jelenleg főként fellépőruhák megvalósításánál alkalmazom.